Selamlar dostlar,
Hepimiz aynı dertten muzdaribiz: Her gün "efsane geliyor", "asla kapanmayacak", "en iyisi biziz" başlığıyla onlarca Skyblock sunucusu açılıyor. Ama dürüst olalım; bir hafta sonra bu sunucuların %90’ı sessiz sedasız "bakımdayız" diyip bir daha açılmamak üzere tarihin tozlu sayfalarına karışıyor. Neden mi? Çünkü çoğumuz sadece bir eklenti paketi indirip, RAM miktarını ayarlayıp "başlat" tuşuna basınca her şeyin hallolacağını sanıyoruz. Oysa işin mutfağında, yani o planlama aşamasında kafayı yoran, "Bu ekonomi 3 ay sonra ne olacak?" veya "100 kişi aynı anda tarla yapınca işlemci ne tepki verecek?" diye soran çok az kişi var.
Ben de bir süredir bu işin teknik, teorik ve hatta psikolojik kısmına fena halde gömülmüş durumdayım. Gecelerce süren araştırmalarım, benchmark testlerim ve "doğru bilinen yanlışlar" üzerine aldığım notları, adeta bir blueprint (plan) tadında sizinle paylaşmak istedim. Bu yazı, sadece bir eklenti tanıtımı değil; yaşayan, nefes alan ve en önemlisi kazanan bir sistemin anatomisidir.

1. Performans Katmanı: "Paper Kur Geç" Devri Bitti mi?
İşin teknik temeline indiğimizde herkesin dilinde bir PaperMC pelesenk olmuş durumda. Ama dürüst konuşalım; 1.21 gibi işlemciyi resmen sömüren, "optimize" kavramına düşman sürümlerde sadece standart bir Paper kurulumuyla 100 oyuncu barajını aşmak mucizelere kalmış bir iş. Araştırmalarım beni çok daha derin bir ikiliye götürdü: Purpur ve Java 21.
Neden Purpur? Çoğu yönetici Purpur’u sadece "daha fazla özellik" sanıyor. Oysa işin aslı Purpur’un sunduğu o muazzam
purpur.ymlkonfigürasyonunda saklı. Örslerin kırılmamasından tutun, kızıltaş devrelerinin işlemciyi yorma limitlerine kadar her şeye müdahale edebiliyorsunuz. Bir sunucuda 20 kişi tarla yaparken TPS düşüyorsa, sorun makinede değil, sizin o ince ayarları yapmamış olmanızdadır.Java 21 & ZGC (Gizli Kahraman): Artık Java 8 veya Java 11'de inat edenlerin devri kapandı. Java 21 ile gelen ZGC (Z Garbage Collector), Minecraft sunucularının en büyük düşmanı olan "RAM temizleme takılmalarını" (GC Pause) milisaniyelere indiriyor. Yani o meşhur "sunucu dondu ama ping yok" sorununu kökten çözüyoruz.
Ağ Katmanı (Network): 100 kişi demek, binlerce paket demek. VDS seçerken sadece "kaç GB RAM?" diye sormayın. İşlemcinin tek çekirdek (single-core) performansını ve veri merkezinin (datacenter) ağ gecikme değerlerini sorgulayın. Minecraft, çok çekirdekli bir canavar değil; o hala tek bir çekirdeğin sırtında yükselen ihtiyar bir dev.
2. Oyun Mekaniği: Emek mi, Yoksa "Oyuncuyu Bıktırmak" mı?
"Bizim sunucumuz emek, her şey çok zor" diyen sunucularda 2 saat takıldıktan sonra gelen o ruh daralmasını hepimiz biliriz. Kimse 2026 yılında sadece taş kazarak aylarını harcamak istemiyor. Ancak her şeyi çok kolaylaştırmak da sunucunun sonunu hazırlıyor. İşte burada Modern Skyblock mimarisi devreye giriyor.
BentoBox & Modülerlik: Sunucuyu gereksiz kod yığınlarıyla şişirmeyen, sadece ihtiyacınız olan özellikleri (Level, Banka, Görevler) iskelete eklediğiniz bir yapı. Eskiden her şey için 50 tane ayrı plugin kurardık, şimdi tek bir çekirdek üzerinden modüler ilerliyoruz.
Minyon Tartışması (Büyük İkilem): Bazılarına göre minyonlar "emek" ruhuna ihanet, bazılarına göre modern bir gereklilik. Ama benim analizim şu: Oyuncu oyunda yokken de bir şeylerin ilerlediğini (pasif kazanç) görmezse, sunucuya olan bağı zayıflıyor. Önemli olan minyonun varlığı değil, o minyonun ne kadar zor elde edildiği ve ne kadar verim verdiğidir.
Geliştirilebilir Jeneratörler: Başlangıçta sadece taş ve kömür veren o jeneratörün, oyuncu rütbe atladıkça veya ada seviyesi arttıkça elmasa, zümrüte dönüşmesi... İşte bu, oyuncuyu o adada tutan en büyük "motivasyon kancası"dır.
Hadi tartışalım: Sizce bir Skyblock sunucusunda minyon olması oyunun ömrünü gerçekten kısaltıyor mu? Yoksa oyuncuya bir "çalışan/işçi" hissiyatı vererek daha mı çok bağlıyor? Sizin gözlemleriniz neler?

3. Ekonomi Politiği: Enflasyon Canavarını Dizginlemek
Bir sabah sunucuya giriyorsunuz ve bir bakmışsınız herkes trilyoner olmuş, markette hiçbir şeyin değeri kalmamış. İşte o an, sunucunun fişinin çekildiği andır. Ekonominin anatomisi iki ana damardan oluşur ve biz bu damarları doğru yönetemezsek sistem patlar:
Girdi (Money In): Jeneratörler, çiftlikler ve başlangıç bonusları. Bu damar her zaman açıktır ve sürekli para pompalar.
Yutucu (Money Sink): Paranın sistemden silindiği, yok edildiği alanlar. Rütbe atlama ücretleri, ada sınırlarını genişletme bedelleri, açık artırma vergileri ve özel tamir ücretleri...
Araştırma Notu: Eğer sunucunuzda paranın girme hızı, paranın sistemden silinme hızından %50 daha fazlaysa, o sunucu 1 ay içinde hiper-enflasyona girer. Başarılı sunucular, oyuncunun elindeki parayı "harcatacak" değil, "yakacak" alanlar yaratan sunuculardır.
4. Perde Arkasındaki Detaylar (Yol Haritası ve Meraklısına Özel)
Bu rehber serisini devam ettirmeyi planlıyorum çünkü araştırmalarım sonucunda anlatacak çok şey birikti. Kafamdaki bazı "aykırı" yöntemleri ve henüz kimsenin pek üzerinde durmadığı teknik detayları şuraya merak uyandırması için bırakıyorum. Bu kısımları ilerleyen bölümlerde tek tek dosya gibi açacağız:
İşlemci Dostu Chunk Yönetimi:
[Çoğu kişinin bilmediği, sadece birkaç satır kodla chunk yükünü %30, işlemci yükünü %25 azaltan o gizli optimizasyon ayarlarını teknik kurulum aşamasında konuşacağız. Görüş mesafesini düşürmeden performansı artırmanın bir yolu var.]
Dinamik Market vs. Sabit Market:
[ Oyuncu bir eşyayı çok sattığında fiyatının anlık düştüğü, az sattığında fiyatının yükseldiği o "borsa" mantığı ekonomiyi gerçekten kurtarır mı? Yoksa oyuncuyu küstürür mü? Matematiksel analizlerim bir sonraki konuda.]
Oyuncu Psikolojisi ve "İlk 5 Dakika" Kancası:
[ Bir oyuncunun sunucuya girdikten sonraki ilk 5 dakikada "burası farklı, burada kalmalıyım" demesini sağlayan o psikolojik tetikleyici nedir? Neden bazı sunucularda 10 dakika durup çıkıyoruz da bazılarında sabahlıyoruz?]
Sizin Vizyonunuz Nedir? Beraber Şekillendirelim.
Ben burada sadece yaptığım araştırmaların ve piyasa analizlerinin bir yol haritasını çiziyorum. Ama en iyi projeler, her zaman farklı fikirlerin, farklı tecrübelerin çarpışmasıyla ortaya çıkar. Ben işin teknik ve teorik kısmında çok derinleştim ama işin "sahadaki" yansımaları sizin yorumlarınızla şekillenecek.
Şunu gerçekten merak ediyorum ve cevaplarınızı bekliyorum: Eğer bugün, her şeyiyle size ait 100 kişilik bir Skyblock sunucusu açacak olsaydınız ve sadece tek bir özelliğe tüm bütçenizi ve vaktinizi yatırma şansınız olsaydı, bu ne olurdu?
A) Kusursuz ve gram kasmayan bir teknik performans mı?
B) Hiçbir sunucuda görülmemiş, matematiksel olarak hatasız bir ekonomi mi?
C) Oyuncuyu içine çeken, bitmek bilmeyen devasa bir görev ve hikaye yapısı mı?
Hangi kolonun üzerine inşa ederdiniz sunucunuzu? Yorumlarda dertleşelim, bu blueprint'i beraber geliştirelim. Bir sonraki rehberde, VDS seçiminden başlayarak mutfağın kapılarını aralayacağız!