Selam, Yeni bir oyun modu veya ekonomi sistemi tasarladığımda hissettiğim o gururu hiç unutmuyorum. Günlerce uğraşmış, "Harika bir VIP ve meslek sistemi yaptım, ekonomi kusursuz işleyecek" demiştim. Sunucuyu büyük bir heyecanla açtım. İkinci gün bir oyuncu geldi, market ve meslek sisteminin birbiriyle kesiştiği yerde öyle bir açık buldu ki, sadece 2 saat içinde sunucunun en zengini oldu. Haftalarca uğraştığım o "kusursuz" ekonomi bir gecede çöp olmuştu.
Yeni bir şeyler eklerken sunucu sahipleri olarak genelde aynı hataya düşüyoruz. Kendi fikrimize körü körüne aşık oluyoruz. Biz hep "oyuncu bunu benim tasarladığım gibi, normal bir şekilde oynar" diye düşünüyoruz. Ama oyuncu her zaman o sistemi kırmanın, en kısa yoldan zengin olmanın veya açığını bulmanın yolunu arar.
İşte tam bu noktada, ChatGPT veya Claude gibi yapay zekaları sadece duyuru yazdırmak için değil, kendi sisteminizi sabote etmek için kullanmanız gerekiyor. Ben buna "Şeytanın Avukatı" yöntemi diyorum.
Mantık Nasıl İşliyor?
Kafanızdaki sistemi en ince detayına kadar yapay zekaya anlatın. Üşenmeyin. "Şu eşya 100 TL, oyuncu VIP ise %20 indirim alıyor, madenci mesleğinde saatte şu kadar kazanabiliyor" gibi her şeyi dökün. Sonra prompt'un (komutun) sonuna şu sihirli cümleyi ekleyin:
"Şimdi bu anlattığım sistemin 'Şeytanın Avukatı' ol. Kötü niyetli bir oyuncu olsan bu sistemi nasıl suistimal edersin? Sonsuz para döngüsü yaratacak bir açık (exploit) var mı? Bana oyunun dengesini bozacak 3 olası senaryo üret ve bunları nasıl kapatacağımı söyle."
Prompt yazarken ton, üslup ve çıktı kalitesi de önemli. Eğer AI'ın sadece doğru analiz yapmasını değil, aynı zamanda doğal ve okunabilir cevaplar vermesini istiyorsanız, insan gibi metin çıktıları almak için hazırladığım şu rehbere de bakabilirsiniz:: AI'dan insan gibi yazan çıktılar almak için tüyolar
Matematiksel Açıkları Yakalamak
Biz insanlar sistem kurarken duygusal davranıyoruz, AI ise acımasız bir hesap makinesi gibi çalışıyor. Mesela siz diyorsunuz ki: "Elmasın satışı 100 TL olsun, Efsane rütbesi markette %20 indirim ve satarken de %10 bonus alsın. Harika bir ayrıcalık!"
Siz buna bakıp sevinirken, AI saniyeler içinde şu cevabı yapıştırıyor:
"Eğer Efsane rütbeli biri 100 TL'lik bloğu 80 TL'ye alır, sonra %10 bonusla 110 TL'ye geri satarsa, sonsuz bir para döngüsüne (infinite money loop) girer. Sadece makro açıp al-sat yaparak 10 dakikada ekonomiyi bitirirler. Alış-satış marjını yeniden düzenlemelisin."
Sizin sunucuyu açtıktan sonra oyuncuların milyoner olmasıyla fark edeceğiniz o ölümcül hatayı, daha kağıt üstündeyken yüzünüze vuruyor.
P2W (Pay to Win) Hissiyatını Test Etmek
Bazen sunucuyu ayakta tutmak ve para kazandırmak için eklediğimiz özellikler, ücretsiz oynayan oyuncuyu çok fena soğutup kaçırabiliyor. AI'a "Sence bu anlattığım VIP özellikleri P2W hissi yaratır mı?" diye sorduğunuzda, size ortalama bir oyuncunun gözünden bakarak çok sağlam içgörüler sunuyor.
"Paralı oyuncu bu kılıca 1 saatte ulaşıyor, ücretsiz oyuncunun ulaşması 40 saat sürüyor. Bu uçurum casual (gündelik) oyuncuyu sunucudan kaçırır" diyerek sizi önceden uyarıyor.
Kendi Fikrinizle Yüzleşin
Kendi tasarladığımız "muazzam" görevlerin veya zindanların aslında çok sıkıcı olduğunu kabul etmek zordur. AI'ın duyguları veya size yaranma çabası olmadığı için direkt "Bu görev 10 kere tekrarlandıktan sonra eğlence olmaktan çıkıp ameleliğe (grind) dönüşür" diyebiliyor. Gerçek bir kitle gelip sıkılıp çıkmadan önce, bu acımasız eleştiriyi bir bottan almak her zaman daha güvenlidir.
Gerçek oyuncu kitlesi her zaman sizden daha yaratıcı ve sistemin açıklarını bulma konusunda daha acımasız olacaktır. Kervanı yolda düzmek yerine, daha kodları yazmadan sisteminizi AI'a parçalattırın.
Siz yeni bir sistem eklerken "oyuncular bunu nasıl bozar" diye önceden test ediyor musunuz? Yoksa "açalım da bir sorun çıkarsa yolda düzeltiriz" diyenlerden misiniz? Tartışalım.