Selam arkadaşlar.
Forumda son zamanlarda en çok gördüğüm sorulardan biri "Hangi Skyblock eklentisini kullanmalıyım?" oluyor. Yaklaşık birkaç yıldır farklı sürümlerde Skyblock sunucuları kuruyorum. Bu süreçte ücretli ve ücretsiz birçok sistemi deneme fırsatım oldu. Her eklentinin güçlü olduğu taraflar var ama ne yazık ki hiçbirisi her konuda kusursuz değil.
Bu konuyu hazırlama amacım da tam olarak bu. Reklam yapmak için değil, gerçekten seçim yapacak kişilere fikir vermek.
SuperiorSkyblock2
Bana göre bugün hâlâ en dengeli Skyblock altyapılarından biri.
İlk dikkatimi çeken şey başlangıç adalarının kalitesi olmuştu. Oyuncular sunucuya ilk girdiklerinde klasik düz çim adası yerine daha özenli hazırlanmış adalarla karşılaşıyor. İlk izlenim konusunda ciddi fark oluşturuyor.
Kurulum kısmı da düşündüğüm kadar zor değildi. Dosya sayısı fazla görünse de mantığını anladıktan sonra neredeyse her şeyi değiştirebiliyorsunuz. Menüler, görevler, yükseltmeler, limitler... Kısacası sunucuyu tamamen kendi tarzınıza göre şekillendirmek mümkün.
En sevdiğim taraflarından biri de API'sinin güçlü olması. Eğer kendiniz eklenti geliştiriyorsanız ya da özel sistemler yaptırıyorsanız entegrasyon konusunda fazla uğraştırmıyor.
Eksileri de yok değil.
Bazı ayar dosyaları ilk bakışta biraz karmaşık gelebiliyor. Ayrıca tüm özelliklerini kullanmak isteyenlerin biraz zaman ayırması gerekiyor. "Kur çalıştır" mantığında bir eklenti değil.
Artıları
Oldukça stabil.
Performans konusunda başarılı.
Gelişmiş API.
Çok fazla özelleştirme seçeneği.
Aktif geliştiriliyor.
Büyük sunucular için uygun.
Eksileri
İlk kurulum yeni başlayanları yorabilir.
Ayar dosyaları oldukça detaylı.

BentaBox
BentoBox aslında klasik bir Skyblock eklentisinden biraz farklı.
Mantığı modüller üzerine kurulu. İsterseniz sadece Skyblock değil CaveBlock, AcidIsland, OneBlock gibi farklı oyun modlarını da aynı altyapıyla kullanabiliyorsunuz.
Bu yönü gerçekten hoşuma gidiyor çünkü ileride sunucuyu büyütmek istediğinizde her şeyi sıfırdan değiştirmek gerekmiyor.
Ancak modül sistemi bazen dezavantaja dönüşebiliyor. Çok fazla eklenti kurunca yönetmesi biraz zorlaşıyor.
Küçük ve orta ölçekli sunucular için güzel bir tercih.
Artıları
Modüler yapı.
Birden fazla oyun modu.
Açık kaynak.
Sürekli geliştiriliyor.
Eksileri
Bazı özellikler için ek modül gerekiyor.
Yapısı ilk başta alışılmışın dışında.
Bir zamanların en popüler Skyblock eklentilerinden biriydi.
Hâlâ çalışan sunucular var fakat artık yaşını belli ediyor.
Eski sürümler için kurulum yapıyorsanız tercih edilebilir ama yeni açılacak projelerde çok önermiyorum.
Destek tarafı eskiye göre oldukça zayıfladı.
Artıları
Basit.
Hafif.
Öğrenmesi kolay.
Eksileri
Güncelliğini büyük ölçüde kaybetti.
Yeni sistemler eksik.
Modern eklentiler kadar gelişmiş değil.
IridiumSkyblock
Son yıllarda adını daha fazla duymaya başladığımız eklentilerden biri.
Arayüzleri oldukça modern görünüyor.
Görev sistemi, yükseltmeler ve ada geliştirme kısmı hoş hazırlanmış.
Ancak uzun süre kullandığımda bazı güncellemelerde beklenmedik hatalarla karşılaştım. Büyük problemler değildi fakat canlı sunucuda can sıkabiliyor.
Buna rağmen geliştirilmeye devam ettiği için geleceği olduğunu düşünüyorum.
Artıları
Modern görünüm.
Güzel menüler.
Başarılı görev sistemi.
Aktif geliştirme
Eksileri
Bazı sürümlerde kararlılık sorunları görülebiliyor.

FabledSkyBlock
FabledSkyBlock'u ilk denediğimde en çok hoşuma giden tarafı sadelik oldu. Eklenti gereksiz özelliklerle doldurulmamış. Temel Skyblock deneyimini bozmadan üzerine güzel geliştirmeler eklenmiş.
Kurulum süreci oldukça rahat. Ayar dosyaları karmaşık görünmüyor ve birkaç saat uğraştıktan sonra çoğu sistemi istediğiniz gibi düzenleyebiliyorsunuz. Özellikle orta ölçekli sunucular için yeterli seviyede özelleştirme sunuyor.
Performans tarafında da başarılı buldum. Çok yoğun olmayan sunucularda TPS açısından herhangi bir olumsuzluk yaşamadım. Büyük oyuncu sayılarında ise SuperiorSkyblock2 kadar kapsamlı seçenekler sunmasa da işini gayet iyi yapıyor.
Topluluk desteği geçmişe göre biraz azalmış olsa da hâlâ kullanan ve destek veren geliştiriciler mevcut. Bu yüzden tamamen terk edilmiş bir proje olarak görmek doğru olmaz.
Artıları
Kurulumu kolay.
Temiz ve anlaşılır yapı.
Başarılı performans.
Gereksiz özelliklerle şişirilmemiş.
Orta ölçekli sunucular için yeterli.
Eksileri
SuperiorSkyblock2 kadar kapsamlı değil.
Özelleştirme seçenekleri daha sınırlı.
Büyük ve çok oyunculu projelerde rakiplerinin gerisinde kalabiliyor.
OneBlock
Son birkaç yılda oldukça popüler oldu.
Tek blok kırarak ilerleme mantığı oyuncuların ilgisini çekiyor.
Özellikle içerik üreticileri sayesinde ciddi bir oyuncu kitlesi oluştu.
Fakat uzun vadeli ekonomi kurmak isteyen sunucular için tek başına yeterli olmayabiliyor.
Performans Karşılaştırması
Kendi testlerimde ciddi TPS farkları oluşmadı.
Asıl performansı belirleyen şey kullanılan Skyblock eklentisi değil.
Hologram sayısı
Spawner sistemi
Mob limitleri
Otomatik çiftlikler
Veritabanı kullanımı
Yan eklentilerin optimizasyonu